Moinba

A moinbák a Tibeti Autonom Terület délkeleti részén laknak. Számuk mintegy 8.000 fő. Saját nyelvük van, a tibeti írást használják. Évszázadok óta a tibetiekkel élnek. Kultúrájuk, szokásaik, a mindennapi életük szorosan összefonódott velük, vallásuk is a Buddhizmus tibeti ágát követi.

A moinbák a Himalája déli lábainál fekvő völgyekben élnek, de helyenként, akár 4000 méter magas hófödte hegyek között is laknak. Éghajlata a zord környezethez képest kellemes. A tél mérsékelten hideg, a nyár mentes a forróságtól. A megfelelő mennyiségű csapadék kedvez a mezőgazdaságnak. Falvaik, településeik szétszórtan találhatóak. Kőházakban laknak, melyek általában 3 szintesek. Az alsó szinten a háziállataikat tartják, a család a középső, második szintet lakja, a harmadik szinten az állatok takarmányát tárolják. Házaikat kelet felé tájolják, mert úgy hiszik, hogy az ajtókon keresztül besugárzó felkelő nap a szerencsét és a boldogságot jelenti. moinba népviselet

A növénytermesztés mellett, mely elsősorban jellemzi tevékenységüket, állattartással és vadászattal is foglalkoznak. Fő mezőgazdasági termékük a rizs, de kukoricát, hajdinát, búzát, árpát is termelnek és fogyasztanak. Ételeikben szeretik a borsot és az ízek megtartása érdekében főleg kőedényeket használnak. Öltözetükben erősen érződik a tibeti hatás. A nők piros korál, achát és más kövekkel díszítik a ruháikat. Nyakukban kis fémdobozokat hordanak, melyekben buddhista jelképek, írások vannak. Ezeket Gau-nak (áldás és szerencse) hívják. Mind a férfiak, mind a nők széles, hosszú vörös övet hordanak a derekuk köré tekerve.

A moinbák ügyes kézművesek. Háztartási eszközeik keresettek a tibetiek és a lhobák körében. Különféle edényeket szőnek ratanból és bambusz ágakból.  Gyönyörűen kikészített könnyű fatálkáik különösen népszerűek.

Régi szokás, hogy a fiatalok szabadon, szívük szerint választanak párt. Általában gazdagság, rang nem játszik szerepet döntéseikben.

A festői táj ihlette meg az itt született Cangyanjiaco-t, a hatodik Dalai-t, akinek romantikus verseit számtalan nyelvre fordították le.