Maonan

A maonanok Guangxi tartomány Huangjiang folyójának felső és középső részén élnek. Számuk mintegy 80 000 fő. Saját nyelvük van, de igen elterjedt közöttük a kínai nyelv is

A főleg hegyes vidéken, kis területeken gazdálkodnak. Igen elterjedt a teraszos földművelés, ahol kemény munka árán magas hozamot tudnak előállítani, fedezve így - az itt is alapélelmiszernek számító- rizs szükségletüket. Évente háromszor szántják földjeiket, ahová külön hordják fel a vizet.

A marha tenyésztés a fő forrása húsfogyasztásuknak, de a nehezen megművelhető területeken is komoly segítséget nyújtanak az igába fogott állatok. A rizs termesztés mellett kukoricának is fontos szerepe van a táplálkozásukban, de igen kedvelik a házkörül megtermő kínai kelt, a tököt, a babot és a fehérrépát és különlegesen a szójababot.  Vendégszeretők, és ilyenkor az asztalra kerülnek a csemegének számító éti csigák is.

Házaikat, melyek osztott szintes, úgynevezett ganlan stílusúak, lejtős területekre, oszlopos támasztással építik. A házak váza faszerkezetes, a bejáratok felett kis erkélyekkel. Az alsó szinten a házi állataikat tartják, a felső szint a család lakótere. A főleg bambusz környezetben épült házakat a dél-kínai népművészet remekeiként tartják számon.

A művészet, a nehéz megélhetés ellenére is, kimagaslóan nagy szerepet kapott életükben. Kőfaragó mestereik Kína szerte híresek. Házaik támoszlopai szépen faragottak, de házak küszöbe, a kertekben lévő ciszternák, a lapos háztetők, kerítéseik, asztalaik, padkáik is mind kőből vagy kőlapokból készülnek. Rajtuk a természeti környezetük különböző figuráit jelenítik meg. Madarak, nővények, ember alakok faragott míves munkái teszik művészivé a hétköznapok, máshol fel sem tűnő eszközeit, tárgyait.

Máig büszkék a maonanik a 70-es évek végén a Nemzetközi Gyermekrajz versenyen győztes Tan Wen Xire. Egy későbbi festménye 1983-ban a Kínai Postaügyi Minisztérium által kibocsájtott bélyegen is megjelent. Az évek során számos kiállításon vitte hírül szülőföldje kultúráját, művészetszeretetét.

Öltözékük domináns színe a kék és fekete, de a nők színes hímzésekkel díszítik a ruhákat, mellényeik, nadrágjaik szegélyeit. Hajukat kontyba rendezik, és különféle ékszertűkkel tartják egybe. Kedvelik az ezüst karkötőket, jáde brossokat, és különösen a virágos bambusz kalapokat.

A maonanok Huanyuan Wu tánca mély vallásos elemeket örökít. Maga a tánc rendkívül összetett. Több mint tíz jelenetből áll. Legkülönösebb sajátsága, hogy a táncolók faragott famaszkot viselnek. Ezeket általában keményfából készítik, és egy-egy maszk más és más jó (mosolygós) és rossz (zord) istenséget, szellemet ábrázol. Vannak férfi és női istenségek. Utóbbiak általában kedves, kellemes kinézetűek, és frizurákkal díszítettek.