Li

Hainan tartományban élnek és több mint 1 millióan vannak. Saját nyelvük van és bár saját írás jegyeket is kifejlesztettek, a mandarin  is elfogadott és mind írásban, mind beszédben széles körben használatos.

Elsősorban mezőgazdasággal foglalkoznak, de a szigeten a legutóbbi években tapasztalható óriási változások egyre több embernek adnak munka lehetőséget a turizmus és a hozzá kapcsolódó területeken.

Hainan sziget legrégebbi betelepülői, akik nagyban hozzá- járultak a csodálatos természeti adottságokkal is rendelkező táj és az emberi kultúra harmonikus fejlődéséhez.

A szubtrópusi éghajlat az építkezések stílusát, a felhasznált anyagokat is meghatározták. Jellegzetes házaik piramis alakúak, zsúpfedelűek, falaik bambuszból fonottak. Egy másik hagyományos lakóház típus a csónakot formázó ház. A fiatalabbak, bár igyekeznek a hagyományokat is felhasználni, már inkább a mai igényeknek is megfelelő tágas, cseréptetős házakban laknak.

Ez a kettősség figyelhető meg az öltözködésben is. Még mindig sok helyen hordanak saját készítésű ruhákat.
A nők kedvelik a fekete öltözékeket, melyek elejét sokszínű hímzéssel tarkítják. A férfiak gallér nélküli kabátkákat hordanak.  Mindez azonban harcban van a gyári termékek sokszor sablonos divatjával. Figyelemre méltó, hogy a turizmus ebben a harcban sokban támogatja a hagyományok őrzését.

Érdekes özönvíz-történetbe ágyazódik a Szerelem-ünnep. A legenda szerint, valamikor réges-régen hatalmas özönvíz öntötte el a Shihua folyó völgyét és csak egy szerelmes pár menekült meg. Ők lettek a Li nemzettség ősei, őket ünneplik minden év március 3-án a Szerelem Fesztivál színes forgatagában. Az ifjak kölcsönösen megajándékozzák egymást, abban a reményben, hogy jövő év március 3-án újra találkozni fognak. A hagyomány szerint az ünnep alatt született kapcsolatok életre szólóak.

A Lik nagyon szeretik a táncokat. Ez a férfiak Páros-tőr táncában is kifejezésre jut. Ebben, egy ifjú küzd egy zsarnok ellen. A mindössze 1 négyzetméteres területen folyó harcban, az együtt működés és szembenállók küzdelmének tökéletes összehangolásában gyönyörködhetnek a szemlélők.

Az esküvőkön egy más fajta tánc hivatott a Li asszonyok ügyességét, kecsességét, életvidámságát bemutatni.
A lányok gyorsuló ütemű tánca szemet gyönyörködtető eszköz az esküvők hangulatának fokozására.

Nagy összejövetelek alakalmával, az egész falu részvételével zajlik a Dingdong -harangzúgás- tánc. Ez speciális botok ütemes összeveréséből – eredetileg vadállatok elriasztására- alakult ki úgy, hogy ma már éneklés és tánc kíséri a ”harangzúgást”.