Achang

A mintegy 27.000 lelket számoló achangok a mai Yunnan tartományban telepedtek le és ők az egyik, legrégebben a tartományban élő nemzetiség.  Nyelvük a tibeti-burmai nyelvcsoportba tartozik.

Leginkább mezőgazdasággal foglalkoznak. Évszázados tapasztalataikat főleg a hántolatlan rizs ültetésében és termesztésében kamatoztatják.

Dulong

A mindössze 5 000 fős nemzetiség a Dulong Autonom megyében Yunnan tartományban a kínai-burmai határ közelében él. Nyelvük a tibeti nyelvcsaládhoz tartozik, önálló írásuk nem alakult ki. Lakó helyük a gyönyörű hegy-völgyes, erdős terület elsősorban a vadászat kialakulását segítette. A tiszta, bő vizű Dulong és más kisebb folyók kedveztek a halászat elterjedésének. Ezek megélhetésük fő forrásai, de a gyógynövények gyűjtése az erdőkben a vadon fái között szintén a mindennapok megszokott tevékenységéhez tartozik. A kevés megművelhető földterületen főleg különféle gabonát termesztenek maguk és háziállataik ellátására, felkészülve a zord téli hónapokra is. Az októbertől tavaszig tartó hónapokban a falvak szinte teljesen el vannak vágva a külvilágtól a hó miatt.

Hezhe

A mindössze 5000 fő körüli népességével az egyik legkisebb nemzetiség Kínában. Heilongjiang tartomány Raohe és Fuyuan megyéiben laknak. Az egyetlen olyan északi-kínai nemzetiség mely a vadászat mellett tradicionálisan, főleg halászatból él és a téli időszakban kutya-szánt használ. Nyelvük az altaji nyelvcsalád manchou-tongusi ágához tartozik melynek írásos formája nem alakult ki.

Lhoba

A kis létszámú - alig 2 és félezer lelket számláló Lhobák a dél-tibeti 70.000 km2 Lhuyu területen, a Himalája déli lábainál élnek. Önálló nyelvük van, mely a tibeti-burmai nyelvcsaládhoz tartozik. A szétszórt területeken élő törzsek meglehetősen eltérő dialektusokat használnak. Néhányan közülük a tibetit és annak írott formáját is ismerik. Saját írásuk nem alakult ki.

Li

Hainan tartományban élnek és több mint 1 millióan vannak. Saját nyelvük van és bár saját írás jegyeket is kifejlesztettek, a mandarin  is elfogadott és mind írásban, mind beszédben széles körben használatos.

Elsősorban mezőgazdasággal foglalkoznak, de a szigeten a legutóbbi években tapasztalható óriási változások egyre több embernek adnak munka lehetőséget a turizmus és a hozzá kapcsolódó területeken.

Hainan sziget legrégebbi betelepülői, akik nagyban hozzá- járultak a csodálatos természeti adottságokkal is rendelkező táj és az emberi kultúra harmonikus fejlődéséhez.

További cikkeink...