Nagyköveti látogatás az MKBT székhelyén

2013 október 25.

Xiao QIAN  úr, a  Kínai Népköztársaság Budapestre akkreditált nagykövete négy beosztott diplomata kíséretében pénteken az MKBT Bajza utcai székhelyére látogatott, ahol elnökünk a vezetőség és a választmány képviselőivel együtt fogadta.

A kínai nagykövetség pénzügyi támogatást ajánlott fel Társaságunk "népi diplomáciai" tevékenységének előmozdítása céljára. A beszélgetés során számos kulturális, tudományos, oktatási és egyéb program közös szervezésének lehetősége merült fel, köztük néhány fiatal honfitársunk kínai tanulmányainak nagykövetségi ösztöndíjjal való támogatása, amihez társaságunk az igények és a feltételek megfogalmazásával és a jelentkezők kiválasztásában való részvétellel járulhat hozzá.

Közösen tervezzük jövőre egy emlékkönyv kiadását a magyar-kínai baráti kapcsolatok felvételének 65. évfordulója tiszteletére. A könyvben Kínában élt (vagy jelenleg is ott tartózkodó), és az országot jól ismerő tagtársaink osztanák meg élményeiket és eredeti fényképeiket az olvasókkal.

A nagykövetség és társaságunk további együttműködési lehetőségeként szóba került ismert, kortárs kínai irodalmi művek és filmek lefordítása (szinkronizálása) és bemutatása a hazai közönségnek, illetve kortárs magyar művek kínai népszerűsítése.

A nagykövet úr egy hagyományos kínai tusfestménnyel (tájképpel) és egy lakkozott dísztállal ajándékozta meg társaságunkat a Nemzetek Házában lévő új székhelyünk feldíszítéséhez, mi pedig köszönetképpen egy Budapestről szóló kétnyelvű (kínai-angol) fényképes kiadvány átadásával búcsúztunk el a vendégektől.